Používanie pohárov na ovocnú pálenku muselo samozrejme predchádzať vývoju pálenky. Tento nápoj, ktorý je u nás veľmi obľúbený a uznávaný v mnohých krajinách sveta, sa prvýkrát písomne spomína v roku 1332. Jeho zvláštnosťou je, že až do 16. storočia sa považoval predovšetkým za liečivo. V súčasnosti je v Maďarsku niekoľko liehovarov, z ktorých jeden z najprestížnejších je Matheus pálenka, ktorá získala niekoľko ocenení. Práve vďaka týmto nápojom sa v priebehu storočí vyvinuli najcharakteristickejšie podoby pohára na ovocnú pálenku, ktoré sa niekedy menili podľa módy. Jedna z vecí, ktorá sa zmenila najmenej, je veľkosť. Má malý objem 60 - 100 ml.
Tvary pohárov na ovocnú pálenku
Pokiaľ ide o tvary, v zásade existujú dve skupiny tvarov. Jednou je pohár bez nožičky a druhou je pohár na ovocnú pálenku s nožičkou. Ten druhý je známy aj ako pohár na grappu, pretože pôvodne to bol taliansky pohár na grappu. Obe formy sa môžu používať v reštaurácii, hoteli alebo aj v bare. Ak však plánujete používať pohár na ovocnú pálenku na mieste, kde je väčšia pravdepodobnosť jeho mechanického poškodenia, mali by ste sa vyhnúť kalichovému tvaru.
Môžu sa poháre na ovocnú pálenku leštiť?
Samozrejme, že môžete! V našej manufaktúre v meste Ajka ich môžeme ozdobiť rôznymi dekoráciami. Ručne leštené, so stáročnou tradíciou, sú stále špecialitou aj pre zberateľov. Touto technikou možno dokonca nahradiť poškodené starožitnosti. Okrem porcelánových príborov, lyžičiek a príborov je pre elegantné prestieranie takmer nevyhnutnosťou aj súprava krištáľových pohárov. V prípade brúseného krištáľu sa umelecké zárezy na povrchu pohárov postarajú o oslnivý lesk. Práve to dokáže urobiť okamih čarovnejším. Tak je to aj v prípade pohárov na ovocnú pálenku. Najmä keď táto súprava obsahuje nádherne ručne leštený pohár na pálenku.